Bez moderních technologií by si život dokázal představit již jen málokdo z nás. Stačí si jen uvědomit, jak moc jsme se stali závislými například na internetu či mobilních telefonech. A firmy neustále vyrábí nová zařízení, která nám mají ulehčit život. To vše je samozřejmě v pořádku. Asi každý z nás je rád, když se nemusí ohánět smetákem a vysavačem, neboť ten robotický uklidí za něj. Oceňujeme také rychlý přístup k jakýmkoliv informacím díky internetu či možnost být v každém okamžiku v kontaktu s okolním světem pomocí mobilního telefonu.

 

robotický vysavač pro úklid domácnosti

 

Jen málokdo se však skutečně zamýšlí nad tím, zda veškerá tato vylepšení nemají také svou cenu, kterou nevědomky platíme. A nikoliv v penězích, i když ta je také nezanedbatelná – stačí si jen vzpomenout, že přístroje je potřeba pravidelně měnit, například u mobilního telefonu, že všechny jsou na elektřinu, což zvyšuje účty, které za ni platíme, a také mobilní či internetové tarify, neboť ani ony nejsou zadarmo. Toto vše většinou dobře chápeme a dokážeme si spočítat, zda si můžeme dovolit si onu věc koupit. Přesto si jen málokdo uvědomuje, jak moc tyto přístroje ovlivňují náš měsíční účet. Jako test si klidně můžete spočítat, kolik procent své výplaty za ně měsíčně dáváte.

 

chytrý mobilní telefon

 

Ovšem peníze nejsou všechno, a to platí i zde. Ve skutečnosti platíme za pohodlí i jiným způsobem, takovým, který si vůbec neuvědomujeme. A to tím, že ztrácíme dovednosti, které jsme dříve měli a které mnohdy byly i nezbytné. Zde si stačí například uvědomit, kolik z nás, především mladých lidí, dokáže ještě číst v klasické papírové mapě nebo si vyzná v jízdních řádech na vlakovém či autobusovém nádraží. A proč by to také měli umět? Koneckonců internet se o vše postará a navigace nás dovede tam, kam potřebujeme. Problém je však v tom, že technika může selhat. Mobil můžeme zapomenout doma nebo se nám rozbije. Co pak? Proto je dobré na to nezapomínat a tyto znalosti si stále osvěžovat. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám budou hodit.